Genieten, zonder pronken


ZAANDAM – De inschrijftermijn was al geruime tijd gesloten, toen Jim van der Starre besloot zich aan te melden voor de voorronde van het Nederlands kampioenschap ankerkader 38/2 eerste klasse (in deze spelstijl het hoogst mogelijke niveau).

r_starre_nl_kampioen_biljart

Jim van der Starre: Er zijn nog niet veel mensen op mij afgestapt om het over de medaille te hebben. Dat komt omdat ik er zelf ook niet over begin.’’

De in Wormer geboren biljarter had geluk. Er waren diverse afmeldingen, waardoor de 33-jarige speler van BV Rappel alsnog werd toegevoegd aan het deelnemersveld. En zich sinds zondag nationaal kampioen mag noemen.

,,Hier ga ik een jaar van genieten’’, reageert de kersvers Nederlands kampioen in de accommodatie van Biljart en Denksportcentra Boko in Zaandam, de thuisbasis van BV Rappel. ,,Maar zonder te pronken; dat is niets voor mij. Er zijn nog niet veel mensen op mij afgestapt om het over de medaille te hebben. Dat komt omdat ik er zelf ook niet over begin.’’

Zo koel als de in Wormer geboren Van der Starre zich manifesteert binnen Boko, zo bewogen waren de momenten tijdens de finale in het Gelderse Bergharen. ,,Alle deelnemers proberen relaxed over te komen. Maar ondertussen… Voor de laatste partij was ik verschrikkelijk zenuwachtig. Ik moest mijzelf even opfrissen, en buiten het hoofd leegmaken.’’

Biljarter Jim van der Starre verovert nationale titel ankerkader 38/2

Zijn tegenstander in deze laatste wedstrijd, Rob Kok, begon de partij met een serie van 26 caramboles. Van der Starre antwoordde met een imponerende reeks van 160. ,,Ik stond ongeveer drie kwartier aan de tafel. Rob gaf achteraf toe dat de tik op die manier wel uitgedeeld was.’’

Vier beurten later was de partij voorbij en mocht Van der Starre zich Nederlands kampioen noemen. ,,Deze laatste partij was eigenlijk de enige wedstrijd van het toernooi waarin het echt lekker liep. Daarvoor – en ook tijdens de voorwedstrijden – was mijn gemiddelde niet van een dergelijk hoog niveau.’’

Met het binnenslepen van de Nederlandse titel vervulde Van der Starre een droom van zijn vader. ,,Hij wilde zelf altijd de beste van Nederland worden. Maar daarvoor komt hij kwaliteit te kort. Des te trotser is hij met mijn prestatie. Via hem ben ik vijfentwintig jaar geleden het biljarten ingerold; zoals bij bijna iedere biljarter het geval is, werd ik een keer door mijn vader meegenomen om te kijken. Helaas verliezen de meeste biljarters rond het zestiende jaar de interesse in de sport. Mijn interesse nam juist alleen maar toe.’’

In eerste instantie zou de inmiddels in Heemskerker woonachtige Van der Starre de strijd om het NK aan zich voorbij laten gaan. ,,Ik wilde een jaartje lekker niets doen, en volgend jaar weer eens kijken. Het was zeker twee maanden na de sluitingsdatum, toen ik mij alsnog aanmeldde voor de voorrondes. Het seizoen was inmiddels begonnen en ik dacht: waarom niet? Ik nam deel zonder verwachtingen en druk, dat bleek een sleutel tot succes te zijn.’’

 
Door Daan Keijzerd.keijzer@hollandmediacombinatie.nl – 16-11-2016, 21:14 (Update 16-11-2016, 21:14), gepubliceerd door het NHD.